English French Deutsch Indonesia Italiano Japanese Espanol Sweden

Faktabaserad roman – utgiven på Natur och Kultur 1980

BÖCKERNA  NÄSTA

One Child - Torey's first bookSheila kom som sexåring till Torey Haydens klass för barn med särskilda behov, efter att hon hade bundit fast en tre år gammal pojke vid ett träd och bränt honom allvarligt.

RäVUNGEN är Torey Haydens berättelse om sin kamp att nå fram till detta plågade men begåvade barn.

Delar av boken – det grymma sexuella utnyttjandet – kommer att göra dig rasande. Andra delar – Sheilas lågmälda beskrivning av sin ilska, sina rädslor och tvivel – kommer att få dig att gråta. Och delar av boken – Sheilas gradvisa insikt om sin egen potential – kommer att få dig att jubla.

Oavsett hur du reagerar tror jag att du håller med om att det var länge sedan du läste en så gripande bok som RÄVUNGEN.

New York Times Book Review

 

 

Författarens anteckningar

RäVUNGEN började inte som en bok. Torey skrev den för att för egen del teckna ned sin märkvärdiga tid men Sheila. Det var först efteråt, när berättelsen var färdig som hon övervägde att låta publicera den.

RäVUNGEN är Toreys första bok och det första manuskript hon någonsin skickat in för publicering. Själva berättelsen skrev hon väldigt snabbt. På bara åtta dagar var den färdig. Från det att hon började skriva ONE CHILD tills dess att hon skrev kontrakt med G.P. Putnam’s Sons för utgivning hade det bara gått 42 dagar.

RäVUNGEN finns för närvarande på 28 språk och har omarbetats i flera olika former, däribland en enaktsopera, en japansk dockteater och en TV-film.

Vad gör de nu?

Sheila är nu i 30-årsåldern. Hon har gått från snabbmat till restaurangbranschen och verkar ha sinne för affärer. Hon är fortfarande ensamstående och bor tillsammans med sina två hundar och två katter. Djurens rätt har blivet en hjärtefråga för henne och hon avsätter en betydande del av sin fritid för att arbeta med det.

Sheila ombads att bidra med några ord till den här sidan men har tackat nej. Hennes privatliv är väldigt viktigt för henne och hon känner att hon inte vill göra något för att äventyra sitt nuvarande liv. Men hon låter hälsa till alla och tackar för deras intresse och vill att alla ska veta att hon är lycklig nu.

Anton är i femtioårsåldern. Han är gift och far till två vuxna söner. Han tog först en fil.kand. i pedagogik och senare en fil.mag. i specialpedagogik med inriktning på förståndshandikapp.

Anton har nyligen firat sitt tjugonde år som lärare. Han bor för tillfället i Kalifornien där han arbetar med specialpedagogik i ett program för invandrarbarn från Latinamerika.

Anton skickar detta meddelande:

Varje gång jag läser RäVUNGEN, tänker jag att det var jag som var den egentliga framgångshistorien. Mitt liv förändrades lika mycket som Sheilas under de där månaderna. Jag är ganska säker på att mitt liv inte skulle ha varit vad det är idag om jag inte hade tagit de där pappren till just den skolan, just den dagen och träffat Torey och klassen.

Jag vill ta tillfället i akt och säga till alla som har drömmar att lägga ner det arbete som krävs för att nå dem. Det är det värt. Men lika viktigt vill jag säga till alla dem som inte har några drömmar - var fördomsfria. Jag hade inga drömmar när jag klev in i Toreys klassrum. Det som skedde det året bara skedde. Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle sitta här nu och skriva detta till er. Var öppen för drömmar. Du vet aldrig var du kommer att finna dem.

Whitney är nu i fyrtioårsåldern. Hon har en doktorsgrad i barnpsykologi och har under många år arbetat på en privat klinik.

Whitney skickar detta meddelande:

Det året var speciellt. Jag tror att det var en kombination av att Torey, Anton och jag var intresserade av samma saker och fick tillbringa det året med en grupp mycket speciella barn. När året var till enda hade vi alla förändrats som människor och även om vi har gått skilda vägar i livet har vi fortsatt att vara förenade genom våra upplevelser det året.

Mina bästa lyckönskningar till hemsidan. Jag hoppas att alla som kommer hit tycker om den och lämnar den med en ny förståelse för hur meningsfullt livet med dessa barn kan vara.
 

Alla andra barn i klassen är i trettioårsåldern. Freddie och Susannah Joy är oförmögna att bo på egen hand eller klara en fast anställning. Därför bor båda nu i ett gruppboende. Sarah och William kunde till slut övergå till den vanliga undervisningen och avsluta high school. Sarah är numera gift, mor till tre barn och arbetar som servitris. William är revisor. Peter dog av sin neurologiska sjukdom fyra år efter att RäVUNGEN skrevs. Tyler dog ungefär för åtta år sedan i en bilolycka. Torey har tappat kontakten med Guillermo och Max.

Chadär nu i femtioårsåldern, gift och far till en son och tre döttrar, varav den äldsta heter Sheila. Han arbetar fortfarande som jurist.

Se även   -  TIGERUNGEN
Torey Hayden återkommer med en djupt gripande uppföljare till sin första bok, RäVUNGEN.
och Sheilas dikt

 

Taiwan
Italian
Chinese
French Canadian
Japanese
Danish
Polish
Finnish
Swedish
German
Dutch
Australia
South Africa
Italtian (Mass Market)
Italian (TEA) Paperback
Chinese
Indonesian Cover
Swedish Paperback
Korean
USA Paperback Cover
     
Japanese paperback
Swedish paperback
   

BÖCKERNA  NÄSTA